1. Witaj na ogólnopolskim forum studenckim! By otrzymać pełny dostęp musisz zarejestrować się. Rejestracja zajmie tylko chwilę. Masz już konto? Zaloguj się
    Chcesz forum dla Twojego kierunku?

czy warto zmieniać uczelnię po licencjacie?

Discussion in 'Studia' started by mara, 28-07-2010.

1. mara New Member

Muszę się poradzić obiektywnych osób Mrugnięcie
    studiuję w Toruniu na UMK, tu mieszkam przez połowę swojego życia. Jednak, kiedy zdawałam na studia, składałam papiery też do Poznania, bo to było zawsze moje marzenie, studiować tam. Nie dostałam się.
    Teraz skończyłam studia licencjackie i zarejestrowałam się na drugi stopień i na UMK, i do Poznania - żeby się sprawdzić. Nie liczyłam na to, że się tam dostanę - jednak udało się. Na obie uczelnie startowałam na ten sam kierunek, jednak specjalności dość znacznie się różnią. W Toruniu od początku wiedziałam na co chcę iść, w Poznaniu na przedmioty przypisane do poszczególnych specjalności spojrzałam dopiero teraz... no i nie wydają mi się one zbyt interesujące... a na specjalności, którą wybrałam w Toruniu, wiem, że będą same konkretne rzeczy. Od razu kiedy spojrzałam na te przedmioty, wiedziałam, ze są dla mnie, a w Poznaniu długo nie mogłam nic wybrać... I druga sprawa - w Toruniu wiedziałabym mniej więcej kogo wybrać na promotora, w Poznaniu nie mam pojęcia, a na chybił trafił to też nie za bardzo.
    Nie wiem już sama co zrobić... Czy kierować się tym, że Poznań jest większy (większe szanse, przynajmniej teoretycznie) a uczelnia bardziej prestiżowa, czy postawić na to co mnie bardziej interesuje?
  2. Hubert Administrator

Stawiaj na to co Cię interesuje. Ważne byś czuła się dobrze tam gdzie będziesz, wg Twojego opisu Toruń Ci to zapewnia.
  3. mara New Member

ale z drugiej strony w przyszłości chciałabym mieszkać w Poznaniu, a jeśli skończę tam studia, będzie mi chyba łatwiej...
  4. citri <font color="#000080">Public Relations</font>

I jak wybrałaś?
    Ja osobiście zmieniłam uczelnię po licencjacie.
    Nikomu nie umniejszając myślę, że studiowanie tego samego przez kolejne 2 lata jest po prostu stratą czasu :(
  5. Aszja New Member

Ja też zdecydowałam się pójść na magisterkę na inną uczelnie. Oczywiście są minusy - wszystko trzeba poznać od nowa, zaaklimatyzować się, zanim się pozna ludzi troszkę czasu minie a na starej uczelni miało się zgraną ekipę, jednak jak szło się na I stopień tez się nic o studiowaniu nie wiedziało, i (chyba :p ) każdy kto dotrwał do końca sobie poradził :) Zatem trzeba patrzeć na plusy - na nowe przedmioty, na nową dziedzinę, na lepsze perspektywy i możliwość znalezienia lepszej pracy, bo potencjalny pracodawca powinien zwracać na to uwagę....przynajmniej mam taka nadzieje:)
  6. agatka_krk New Member

Ja ten wybór mam jeszcze przed sobą, ale chyba zostanę tu gdzie jestem teraz. Tak jak napisała Aszja - jest łatwiej.. Poza tym jakoś mało jest ciekawych magisterek. Niestety;/:mad:
  7. Aszja New Member

Zalezy co studiujesz i w jakim kierunku chcesz isc :) A pozatym zanim dojdziesz do obrony moze pojawi się jakis fajny kierunek - w koncu gdzie jak gdzie, ale w Krakowie jest dużo uczelni, i kazdy powinien odnalesc cos dla siebie.

A tak wogole to też fajna opcją są studia podyplomowe - ktore mozna robic juz po uzyskaniu licencjatu. Tu wybor jest ogromny.
  8. stasz New Member

Warto i nie warto. Warto, jeśli gdzie indziej masz szanse rozwoju większe, niż w "starej" jednostce. Nie warto, jeśli wiedza licencjacka jest tylko "liźnięciem" tematu i potem zamiast specjalizacji idziesz w zupełnie inną stronę. Ja zrobiłam tak: na ujocie zrobiłam licencjata (filologię) i potem dziennie kontynuowałam magisterkę a potem jeszcze poszłam na magisterkę z biznesu i handlu międzynarodowego na prywatną uczelnię zarządzania i bankowości. Natomiast moje koleżanki z grupy poszły potem na jakieś takie kulturoznawcze magisterki i teraz pozapominały języka i żalują.
  9. wiśniowa New Member

Jeżeli Twoja uczelnia jest ok, czujesz, że możesz poszerzyć swoją wiedzę o coś ciekawego to zostań. Jeśli jednak masz wrażenie, ze nie rozwiniesz się, a jest jakaś uczelnia, która ma fajną kadrę, ciekawe specjalizacje to zmień. Nowy punkt widzenia jest zawsze wartością dodaną :)

Powiadom znajomych